Fókusz Takarék

Tájékoztatás az árfolyamgáttal érintett és a forintosított kölcsönökkel kapcsolatos törlesztőrészlet emelkedésről

Tájékoztatás az árfolyamgáttal érintett és a forintosított kölcsönökkel kapcsolatos törlesztőrészlet emelkedésről

 Tájékoztatás az árfolyamgáttal érintett és a forintosított kölcsönökkel kapcsolatos törlesztőrészlet emelkedésrőlAmennyiben Önnek árfolyamgáttal és forintosítással egyaránt érintett élő szerződése van, akkor kölcsönének új törlesztő-részlete nem haladhatja meg a 2015. januári törlesztő-részletét, az árfolyamgát alkalmazásának kezdő időpontjától számított 60. hónapig vagy - ha az korábbi időpontra esik- az eredeti futamidő lejáratáig.

Az árfolyamgát alkalmazásának kezdő időpontjától számított 60. hónap után vagy - ha az korábbi időpontra esik - az eredeti futamidő lejáratakor a hátralévő futamidőt úgy kell meghatározni, hogy a kölcsönszerződésből eredő tartozásra vonatkozóan az esedékes törlesztő-részletek ne haladják meg az árfolyamgát alkalmazásának utolsó hónapjában fizetendő törlesztőrészlet 115%-át. Például ha a 60. hónapban 50.000.-Ft a kölcsön törlesztő-részlete, akkor a következő hónaptól a kölcsön törlesztő-részlete nem lehet több mint 50.000*1,15=57.500.-Ft.

Ez azt jelenti, hogy Önnek a magasabb törlesztő részlet változása, a forintosítási törvény alapján, az árfolyamgát időszakát követően a kölcsönszerződéséből eredő törlesztő-részlete legfeljebb 15%-al növekedhet. Ha a fennálló tartozása ennél magasabb törlesztő-részlet növekedést indokolna, úgy ebben az esetben a futamidő meghosszabbítására kell számítania, amely az Ön (vagy a legfiatalabb adóstársa) 75 éves koráig állapítható meg. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor az Ön számára legkedvezőbb mértékű törlesztő-részletet kell megállapítani.

A futamidő meghosszabbítása a hitellel együtt járó terheit növeli, azaz a havi törlesztési kötelezettsége ugyan csökken, vagy nem nő, de a teljes futamidő alatt visszafizetendő összeg növekedni fog.

A gyűjtőszámlán megmaradt forint tartozás a rögzített árfolyam alkalmazási időszakának lejáratáig a 3 havi BUBOR mértékének megfelelően kamatozik. BUBOR-nak a Budapesti Bankközi forint hitelkamatlábat nevezik.
A 60. hónapot (vagy a kölcsönszerződés lejáratát) követően az eredeti kölcsönből fennálló tartozás mellett Önnek a gyűjtőszámla tartozást is havonta törlesztenie kell. A gyűjtőszámla hitelből eredő törlesztő-részlet összege nem lehet magasabb, mint a kölcsönszerződésre a 60. hónapban előírt törlesztés összegének 15%-a. Például ha a 60. hónapban 50.000.-Ft a kölcsön törlesztő-részlete, akkor a következő hónaptól a gyűjtőszámla tartozás törlesztő-részlete nem lehet több mint 50.000*0,15=7.500.-Ft.

Ha ez nem biztosítható az eredeti kölcsön futamidejének lejártáig, akkor a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó futamidőt úgy kell megállapítani, hogy az nem haladhatja meg
- a legfiatalabb adós vagy adóstárs 75. életévének betöltését

A Fókusz Takarékszövetkezet további fizetéskönnyítő megoldásairól az alábbi dokumentumban tájékozódhat:

Fizetéskönnyítő megoldások késedelmbe esett lakossági jelzáloghiteles ügyfelek részére

  • (,0 KB)

Lábléc - közérdekű információk

Copyright 2010 takarekpont

E honlap megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) helyezünk el a számítógépén, ahogy azt más, majdnem minden honlappal rendelkező cég is teszi. További információk...