A kistelepülésekre is elviszik a modern pénzügyi szolgáltatásokat.

Újabb tagokkal bővült és tovább növelte fiókjainak számát Bács-Kiskun megyében a Fókusz Takarék, miután a pénzintézet november 30-án egyesült a Tompa és Vidéke- a Nemesnádudvar és Vidéke- valamint a Lakiteleki Takarékszövetkezettel. Az új, egyesült Takarék várható mérlegfőösszege 57 milliárd forint lesz, míg saját tőkéje várhatóan eléri a 3,9 milliárd forintot.

Az egyesülés okáról, a Takarék helyi szerepéről és terveiről Józsa Zsigmondot, a Fókusz Takarék ügyvezetőjét kérdeztük.

 

Az elmúlt években több helyi takarék is egyesült a Fókusszal, amely eddig is a térség legnagyobb takarékja volt. Most mi motiválta az egyesülést? 


Több és jobb szolgáltatást szeretnénk nyújtani ügyfeleinknek, ezért döntöttünk erőink egyesítése, azaz a takarékok egyesülése mellett. A fúzióval nagyobb lett a közös tőkénk, több fiókunk és bankautomatánk lett, ami az ügyfeleknek nagyobb biztonságot, könnyebben elérhető és magasabb színvonalú banki szolgáltatást jelent. A jogutód Fókusz Takarék a Duna-Tisza közén, Bajától Budapestig immár 62 fiókban állhat az ügyfelek rendelkezésére. Az új egyesült takarék várható mérlegfőösszege 57 milliárd forint lesz, míg saját tőkéje várhatóan eléri a 3,9 milliárd forintot.

 

Mire számíthatnak az ügyfelek az egyesüléssel, vannak-e konkrét teendőik? 


Az egyesülés miatt az ügyfeleknek nincsenek konkrét teendőik, viszont a jövőben új szolgáltatásokkal találkozhatnak. Így a beolvadó takarékok ügyfelei számára a Takarékok egyesülése nem pusztán a pénzintézetük nevének a megváltozását jelenti, hanem több lehetőséget, újabb előnyöket is. Az eddigi egyesüléseink során is mindig a fejlesztésekre koncentráltunk, például korábban Dunapataj térségében olyan településekre helyeztünk ki bankautomatákat, ahol egyáltalán nem voltak, jelentősen megkönnyítve ezzel a helyi lakosok készpénzfelvételi lehetőségeit. Célunk, hogy a városokban már maguktól értetődő modern pénzügyi szolgáltatásokat elvigyük a kisebb településekre is, illetve a vállalkozóknak is tudjunk újat, többet nyújtani.

 

A vállalkozói rétegnek milyen többletszolgáltatásokat kínálnak? 


Az elmúlt időszakban a vállalati szegmensben voltunk aktívabbak, számos új ügyféllel, dinamikusan növekedett ez az üzletágunk, elsősorban a magas színvonalú, például privátbanki szolgáltatásainknak és MFB Pontjainknak köszönhetően. 
Sikerünk abban is áll, hogy ismerjük a vállalkozások, gazdák igényeit, szükségleteit, képzett szakembereink velük együtt gondolkodva keresik meg a számukra legkedvezőbb, terveik eléréséhez szükséges pénzügyi megoldásokat. A speciális szegmensekben működő vállalatok számára pedig egyedi termékeket, megoldásokat kínálunk. Ezeket az előnyöket azok a vállalkozások is élvezhetik decembertől, amelyek most, az egyesüléssel válnak a Fókusz ügyfeleivé.

 

Miért érdemes a Fókuszt választani, miben különböznek a többi pénzintézettől? 


Nagyon komoly előnyünk, hogy helyi bankként, a városokban és a kisebb településeken is jelen vagyunk. Így ügyfeleinknek nem kell a nagyobb városokba, régióközpontokba utazniuk, ha banki ügyeiket szeretnék intézni, hitelt vennének fel, vagy befektetési ügyeiket intéznék. Az ügymenet is egyszerűbb, mint a fővárosi központú kereskedelmi bankokban. A Takarék számos módon vesz részt a térség fejlesztésében: az elhelyezett megtakarításokat a helyben kamatoztatja, kedvező hitelekkel segíti a helyi beruházásokat, és a lakosok otthonteremtését. A Fókusz Takarék emellett egy nagy, országos pénzügyi csoport, a takarékszövetkezeti integráció tagjai is, ami komoly szervezeti hátteret, plusz biztonságot is nyújt a Takarék számára, az ügyfelek számára pedig további előnyöket. Például azonos feltételekkel használhatják országszerte 1000 Takarék bankautomatánál a kártyájukat, és több mint ezer Takarék fiókban intézhetik befektetési ügyeiket. Betéteik pedig a takarékok Garanciaközösségének köszönhetően kettős biztonságban vannak: azokat az Országos Betétbiztosítási Alap védelmén felül, azt kiegészítve a takarékok saját Tőkefedezeti Alapja is biztosítja.

 

Az egyesülő takarékok és dolgozóik számára milyen előnyökkel jár a fúzió? 


Az egyesült Takarék nagyobb mérete lehetővé teszi a költségek csökkentését, a jövedelmezőbb, eredményesebb működést, a megnövekedett tőkeerő pedig még nagyobb biztonságot garantál. A nagyobb, több megyén átnyúló szervezet a dolgozóknak is komolyabb perspektívát, szakmai fejlődési lehetőséget, világos karrierpályát jelent, többek közt azért is, mert a Fókusz több üzleti területen – értékesítés, kontrolling – a térség többi takarékszövetkezetének tevékenységét is összefogja és koordinálja. Az egyesülés tehát a fejlődés garanciája, mind a Takarékok dolgozói, mind jelenlegi és újonnan csatlakozó ügyfeleink számára is.